Ordblindhed: Hvad betyder det, og hvad kan du gøre ved det?

Som forælder ønsker du kun det bedste for dit barn. Du ønsker, at de vokser op og bliver lykkelige og succesfulde i alt, hvad de vælger at gøre. Så når du hører, at dit barn måske har ordblindhed, kan det være forvirrende og skræmmende. Men bare rolig, vi er her for at hjælpe dig.

I dette blogindlæg vil vi gennemgå, hvad ordblindhed er, nogle af tegnene på, at dit barn måske har det, og hvad du kan gøre for at hjælpe dem med at få succes.

Hvad er ordblindhed?

Ordblindhed er en neurologisk lidelse, der påvirker læsning. Selv om det kan påvirke alle områder af læsning, herunder at kunne læse præcist, flydende og forståeligt, påvirker det oftest ordafkodningsevnerne. Det betyder, at personer med ordblindhed har svært ved at omdanne bogstaver til de lyde, de repræsenterer, og derefter være i stand til at blande disse lyde sammen til genkendelige ord.

Tegn på, at dit barn måske har ordblindhed 

 

Hvis dit barn har svært ved at lære at læse eller har svært ved at læse på det forventede niveau, kan det være ordblindhed. Nogle andre tegn på, at dit barn måske har ordblindhed, er bl.a:

  • Vanskeligheder med at kende den rigtige rækkefølge af bogstaver i ord
  • Har problemer med at udtale ord 
  • Kæmper med at rime ord 
  • Undgår at læse højt eller hader at skrive 

Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er alle børn, der har svært ved at læse, der er ordblinde. Hvis du er bekymret for, at dit barn måske har ordblindhed, er det bedste at tale med barnets lærer eller en børnelæge eller udviklingspædagog. De kan give dig flere oplysninger og hjælpe dig med at afgøre, om dit barn skal vurderes af en specialist.  

Hvad kan du gøre for at hjælpe dit barn? 

Hvis dit barn har fået konstateret ordblindhed, er der en række ting, du kan gøre for at hjælpe det med at få succes. En af de vigtigste ting, du kan gøre, er at forsvare dem i skolen. Det betyder, at du skal samarbejde med deres lærere for at sikre, at de får de tilpasninger og den støtte, de har brug for for at få succes i klasseværelset.

Nogle andre ting, du kan gøre, er bl.a: 

  • Opmuntre dem til at læse regelmæssigt til fornøjelse 
  • Læse højt sammen ofte 
  • Hjælp dem med at finde bøger på deres niveau ved hjælp af en liste over bøger på niveau
  • Spil spil om fonemisk opmærksomhed sammen  

 Med den rette støtte kan børn med ordblindhed få et lykkeligt og vellykket liv!