5 fantastiske børnebøger, som du bør læse med dit barn

Det kan være noget af en udfordring at få børnene til at kigge op fra skærmen. Men flere undersøgelser viser, at børn faktisk gerne vil læse. Og heldigvis for det, for der er kun gode ting at sige om at sidde med næsen i en bog. Det styrker alt fra ordforråd til empati, og det er aldrig for tidligt at komme i gang. Her følger fem anbefalinger af bøger, som du enten kan læse højt for dit barn, eller som du kan opfordre de lidt større børn til selv at læse.

Den lille prins

Af Antoine de Saint-Exupéry

“Le Petit Prince” er en roman af franske Antoine de Saint-Exupéry. Historien handler om en ung prins, som rejser mellem planeterne for at lære deres indbyggere at kende. Disse inkluderer en konge, en bedrager, en forretningsmand og en geograf. 

Til sidst ankommer prinsen til Jorden, hvor han møder en pilot, som er strandet i ørkenen. De to bliver venner, og prinsen fortæller piloten om sine eventyr og sit verdenssyn. Gennem deres samtaler får læseren et indblik i menneskets natur og vigtigheden af kærlighed, venskab og fantasi. Ikke så underligt anses romanen som et mindre filosofisk værk, da det behandler store spørgsmål som vores søgen efter meningen med livet, fantasiens store magt, faren der lurer bag grådighed og egoisme og den vigtige nærhed mellem mennesker. 

Den Uendelige Historie

Af Michael Ende

Det er en rigtig fantasiklassiker, vi her har at gøre med. Historien handler om unge Bastian, der opdager en mystisk bog i en boghandel, mens han gemmer sig for en gruppe bøller. Bogen hedder ”Den Uendelige Historie”, og som Bastian læser bogen, drages han ind i en magisk verden kaldet Fantasia. Her skal han være med til at redde riget fra den sande udslettelse.

Bastian lærer en række fantasivæsener at kende på sin rejse. Blandt andet en lykkedrage ved navn Falkor. Han møder også en uhyggelig kraft, Intetheden, som truer med at ødelægge Fantasia. Efterhånden opdager Bastian, at hans handlinger har rigtige konsekvenser, og han ender med at måtte redde både sin nye fantasiverden og sig selv. 

Shamran

Af Bjarne Reuter

Shamran er en fantastisk, men barsk roman. Den handler om Filip, som er en meget syg dreng, der kæmper med sin sygdom, mens han bare gerne vil være et barn. En nat bliver han pludselig bedt om at følge med til en fantasiverden sammen med tre små mænd, der træder ud af et maleri. Her møder han en masse sære skabninger, og selvom han ikke ved det til at starte med, kommer han til at spille en stor rolle i kampen mellem det gode og det onde. Romanen er blevet kaldt en slags Hobitten for børn, og en sammenligning med den Tolkien, som Bjarne Reuter er tydeligt inspireret af, må siges at være lidt af en ære og endnu en grund til at læse bogen.

Mio, Min Mio

Af Astrid Lindgren

“Mio, min Mio” er en roman af Lønneberg-Emils mor, svenske Astrid Lindgren. Romanen handler om en dreng ved navn Bosse. I begyndelsen føler Bosse sig ensom og ked af det i Stockholm, men en dag bliver han kidnappet af en mystisk mand, der hedder Kato.  Kato fører Bosse til det magiske land, Landet i Fjerne, hvor Bosse opdager, at han i virkeligheden er prinsen Mio.

I Landet i Fjerne møder Mio en række farverige skabninger og oplever mange eventyr, mens han forsøger at befri sit rige fra den onde ridder Kato. Kato har nemlig stjålet tronen og gjort folket ulykkelige. Romanen er en fortælling om at finde sin sande identitet og om at kæmpe for retfærdigheden.

Brødrene Løvehjerte

Af Astrid Lindgren

Fru Lindgren får endnu en plads på listen, fordi “Brødrene Løvehjerte” bare er så god og en ganske nødvenlig del af en hvilken som helst barndom. Bogen handler om to brødre, Karl og Jonathan Løvehjerte, og deres eventyr i Nangijala, en fantasiverden der kommer efter døden.

Efter at Karl dør, møder han Jonathan i Nangijala, og de oplever sammen en række farlige og spændende eventyr og ikke mindst en stor drage, mens de kæmper for frihed og mod det onde tyranni i landet. Romanen er en fortælling om mod, kærlighed og broderskab, og den er blevet en af Lindgrens mest populære bøger, både i Sverige og internationalt.