Bedsteforældre styrker deres børnebørns psyke

 

Vi ser dem alle vegne. Bedsteforældre der bringer og henter børn ved skolerne og daginstitutionerne, de er en vigtig brik for at børnefamilierne kan få det hele til at løbe rundt i en travl hverdag.

 

Stærkere bånd med bedsteforældre

Men de kan mere end blot at babysitte. Faktisk har de en enorm værdi for børnebørnene. For de tætte bånd, der dannes mellem dem og børnene, har stor betydning for børns udvikling. Undersøgelser viser at deres rolle som forbilleder, gør børnene stærkere. I nogle tilfælde, ses det ved at børnenes bånd til morfar eller farfar er stærkere end til far. Det er resultatet af forskning på Oxford University. Her konkluderes det a der især er nogle punkter der er værd at bemærke.

Bedsteforældre har mere tid og overskud

Bedsteforældre har ofte lidt mere tid og overskud og det er netop det at der er god tid til samvær som børnene nyder godt af.

Desuden fremhæves det at det har betydning at bedsteforældre har mange år på bagen. De oser ligefrem af at have mange erfaringer af dele ud af, som kommer til udtryk når de begynder at fortælle” Om dengange da de var barn. Og det er noget der hjælper det lyttende barnebarn på langt sigt. Det at der bliver talt, styrker barnet i forhold til at takle udfordringer i forhold til følelser, drilleri, skilsmisse, børnesygdomme og flytning. Det er i bund af grund fortællingen om at alting alligevel ender godt, som barnet kan bruge.

Det giver og signalerer tryghed at bedsteforældrene giver sig til at fortælle. Børnene suger oplysningerne ind og bygger et fundamentet op som giver dem indsigt i at lære deres egen familie at kende. Familiens historie og værdier giver et barn en tryg base i forhold til at komme til udtryk og turde være sig selv blandt andre. På denne måde lærer barnet lettere at navigere og færdes blandt andre.

Det er ad disse genveje børnenes identitet bygges op, og overraskende nok viste det sig faktisk at bedsteforældre generelt klare denne opgave bedst.

 

Børn får generelt stærkere relationer

Med samværet med bedsteforældre fulgte der desuden også, at barnet oplever de venner og den omgangskreds som mormor eller farfar omgås med. Hele samspillet giver mening for barnet i den forstand at, barnets fokus på kun at lege med andre i forhold til jævnaldrende, som blev mere udvisket, fordi det lærer at alder en ikke er så vigtig. Det kom til udtryk ved at børnene var mere åbne og trygge over for nye legerelationer.

Den tryghed og det nærvær der var tilstede, viste sig i forhold  til børnenes evner til at imødegå udfordringer og gå til nye ting med gåpåmod, fordi de i meget høj grad havde lært sig at takle ting med hjælpsomhed.