Lær at lave de drilske vandbakkelser

Vandbakkelser er en af bagerens og konditorens grunddeje. Alligevel kæmper mange amatører med at lave den perfekte vandbakkelsesdej. Der er mange regler, man skal overholde, blandt andet den kendte, at man, for alt i verden, skal huske ikke at åbne for ovnen under bagningen. Det er vigtigt, at man først åbner ovnen, når vandbakkelserne er færdige, da man ellers risikerer, at de falder sammen, men hvordan kan man vide, hvornår de ser ud, som om de er færdige, når man ikke er professionel? Fortvivl ikke.

Det kan godt være, at man bliver nødt til at prøve det et par gange, før man får dem rigtige, for sådan er det med de fleste ting. Øvelse gør mester. Et godt tip kan dog være at prøve nogle forskellige opskrifter af. Nogle opskrifter er beregnet til mere øvede bagere og kan derfor virke kringlede at læse for begyndere, så hvis du er nybegynder, er det en god ide at lede efter opskrifter, som oplyser at være en opskrift på nemme vandbakkelser. Når man har lært grunddejen at kende, kan man altid udfordre sig selv mere ved at udvide grunddejen til noget mere fashionabelt.

Dejen

Vandbakkelsesdejen er som sagt en grunddej. Den består af mel, vand, smør og æg, hvilket virker meget simpelt i sig selv. Det er fire gode ingredienser, som i virkeligheden ikke behøver andet til at blive fuldendt. En del af processen består af at blande ingredienserne sammen i en varm gryde, hvilket betyder, at dejen i sig selv allerede er lun og lækker inden, den kommer på en bageplade og ind i ovnen.

Hvis man føler sig lidt doven eller blot kan lide smagen, kan man altså, med god samvittighed, smage lidt på dejen eller fråse fuldstændig i den en aften til natmad i stedet for at kaste sig ud i resten af arbejdet med at sprøjte dejen pænt ud på en bageplade og vente på, at vandbakkelserne bliver færdigbagte inde i ovnen. Selvom dette er en appetitlig snack, er det nok de færreste, som ville servere en gryde med vandbakkelsesdej for eventuelle gæster. Det er med fyldet, man kan løfte vandbakkelserne op på et højere niveau.

Vandbakkelser på mange måder

En af de mest traditionelle vandbakkelser står som lukkede boller, hvor man har sprøjtet noget vaniljecreme ind i midten. Vaniljecremen kan dog nemt blive skiftet ud med andre cremer med smag af eksempelvis jordbær, solbær eller chokolade. En anden mulig præsentation af vandbakkelserne kan være som en kartoffelkage. Nogle kender kartoffelkagen med vaniljebund, masser af fløde og marcipanovertræk, men man kan sagtens udskifte vaniljekagen med en overskåret vandbakkelse fyldt med flødeskum og marcipan og kakao på toppen. En af de nyere trends vi ser, er de såkaldte choux au crauelin, som er en vandbakkelse, der bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen. Kiksen krakelerer under bagningen, hvilket giver den færdige kage et anderledes, farverrigt og æstetisk udtryk. Det er altså kun fantasien, der sætter grænser for hvad, man kan putte indeni og udenpå sine vandbakkelser.