Når familien har brug for hjælp

Der er mange ting, der kan påvirke en familie. Alt fra stress til skole, arbejde og fritidsinteresser kan komme i vejen, og det er ikke altid lige let at få familielivet til at give mening i perioder, hvor der er meget at se til. For en familie kræver opmærksomhed, kærlighed, tillid og overskud, og det er vigtigt, at man er ærlig overfor hinanden. Men nogle udfordringer kan være sværere at overkomme end andre, og et familiemedlem med misbrug kan være en af disse udfordringer. For et misbrug er for det meste svært at overvinde, og desværre kan alle blive ramt af et eller anden form for misbrug i løbet af deres liv. Her kan du læse mere om, hvordan I som familie kan tackle en sådan krisesituation.

Misbrug i familien

Der findes desværre mange familier verden over, hvor et eller flere af familiemedlemmerne kæmper med en form for misbrug. Der kan være tale om alt fra alkoholmisbrug til hash-, kokain-, medicin eller et blandingsmisbrug. Ofte er det svært at genkende misbruget inden det er for sent, da mange misbrugere holder deres forbrug for sig selv. Det kan være, at de skammer sig, eller også er de måske bange for, hvad misbruget vil komme til at betyde for resten af familien. For et misbrug i familien kan fornemmes som en mørk sky, der er svær at se bort fra, og især ens partner og børn kan påvirkes meget negativt, hvis man har et misbrug. Det betyder nemlig, at man konstant bekymrer sig, og at man ikke kan fokusere på andet end netop dette. Livet sættes på pause for en stund, og man ved ikke, hvornår faren er overstået, da der oftest er tale om en livslang afhængighed.

En hjælpende hånd i krisetider

Især i forhold til misbrug er det vigtigt at få effektiv og professionel hjælp inden det er for sent. Her kan familien heldigvis være med til at give en skubbet til at påbegynde misbrugsbehandling, mens den også kan være en støttende faktor under behandlingen. For det er ikke let at gennemgå misbrugsbehandling. Det kræver fokus, motivation og tålmodighed, og vejen henimod bedring er for det meste ikke direkte eller hurtig. Heldigvis findes der mange forskellige former for behandling af misbrug, og man kan på den måde finde netop den metode, der passer bedst til ens behov. Læs om misbrugsbehandling her, hvis du selv er misbruger eller kender en person, der kunne have brug for behandling. Det er aldrig for sent at komme igang.