Rim og remser for børn

Man skal ikke undervurdere betydningen af rim og remser for børn, for de er nemlig med til at lære børn nye ord, udvikler deres sprog og ikke mindst lære at udtale ord korrekt og tydeligt, så de med tiden bliver mere forståelige.

 

Sprog som du taler med dine børn behøver ikke altid være korrekt eller give mening, fjol og leg med ordene er lige så vigtigt for at lære de mange lyde og være fantasifuld i sin brug af sproget. Rim og remser er i mange tilfælde på den måde og derfor er det godt at læse nogle af de mange kendte rim og remser højt for dine børn eller finde på nogle selv.

 

Der findes masser af børnebøger med kendte og ukendte rim og remser, men mange af dem kan du også finde på nettet og lære udenad. Herunder kan du læse om et par af de mest kendte rim og remser til børn.

Punktum punktum komma streg

En af de mest klassiske er børneremser er punktum punktum komma streg, sådan tegnes Nikolaj. Den er ikke bare sjov, men kombinere også ord og rim med det at lære at tegne. Selv remsen beskriver nemlig hvordan man tegner Nikolaj, altså et menneske, og følger man instruktioner i remsen vil man ende op med en person.

 

Den sætning af remsen, som alle kender, beskriver hvordan man tegner to øjne, en næse og en mund i det der bliver Nikolajs hoved. Du kan læse hele remsen om Nikolaj her.

Den der hvisker lyver

En anden klassisk remse der rimer, som børn nok skal få lært i skolen på et tidspunkt, men som du som forældre også kan læse/fortællle til dine børn er den der hviske lyver, bukserne de flyver.

 

Det er en sjov folkeremse og et klassisk eksempel herpå, da der findes mange forskellige versioner af denne remse. Du kan se et udpluk af de mange forskellige udgaver her: https://hvad-rimer-paa.dk/den-der-hvisker-lyver/ og evt. tilføje din egen eller stjæle fra dem.

Birgitte Begøje

Måske den mest kendte børneremse af dem alle og den er også meget gammel af oprindelse. Den er nem at huske og gøre brug af både bogstavrim i et vist omfang og enderim. Remse om Birgitte Begøje er af ukendt oprindelse og gør som følger:

 

Birgitte Birgitte Begøje, fik ondt i sit ene øje. Først smurte hun det med tjære, så blev det meget værre. Så smurte hun det med blæk, så gik det hele væk.

 

Der findes også forskellige versioner af denne remse, hvor Birgitte forsøger at få smerten væk, blandt andet en hvor hun prøver med fløde, men så begynder det at bløde.

Find mange flere rim og remser til børn på dit lokale bibliotek, hvor du kan låne alverdens børnebøger med rim og remser og finde dem dit barn bedst kan lide.